Специална Оферта! УИКЕНД ПАКЕТ
Галерия

Галeрия

 
 
Трънски манастир "Св. Архангел Михаил"
Трънски манастир "Св

Трънски манастир "Св. Архангел Михаил"

Красиво място е това на Трънския манастир, там където р. Ерма разсякла Ломнишката скала на две (отделени са Жилавия камък от Църквището) е построен манастирът.

Героична история има манастирът. Свидетел е на трагичните събития през турско робство. През XIV в. в манастира е имало около седемдесет монаси, които са избити от кърджалиите, а самият манастир изпепелен. Запазени са надписи над вратите. Те сочат че църквата е от 1600 г. Друг надпис напомня че е зографисана по поръка на кир Войхна от с. Рани луг и кир Костадин от с. Турковци.

Строители на църквата са трънски майстори. Църквата е триконхална, кръстовидна постройка от бигор и греди, издигащ се над нея седмоъглен купол. В олтара е запазена голяма мраморна плоча с култово предназначение. Надписът сочи, че е от времето на Марк Аврелий Антоний (161 - 180 г.) и е на латински. Според К. Иречек през 1883 г. тя се е намирала в м. Престол (Некръске), високо на десния бряг на р. Ерма, близо до Ждрелото. Църквата е белосана и покрита с червени керемиди.

Стенописите в храма са от XVI век. Разчитат се два слоя стенописи. Забележителни са картините "Благове-щение", "Светци", "Св. Григор" и други.

През тъмното турско робство манастирът е просве­тено огнище. В него имало и килийно училище. По време на Възраждането в него е основан Трънският революцио­нен комитет.

Забележителни са не само самият манастир ,но и природата - ждрелото на р. Ерма.

Туристически маршрути:

1. гр. Трън - х. Ерма - ждрелото на р. Ерма -манастир "Св. Архангел Михаил" (1ч ЗОмин.).

2. х. Руй - манастир "Св. Архангел Михаил" - х. Ерма (4 ч.) по почвен път.

3.  Екопътека.

Близки хижи: х. Ерма и х. Руй.

 

всички   назад напред
created by Ilian'co
 
 


 
 
 
Къща за гости, ресторант Архитектурен резерват Боженци Цени нощувка,Резервирай Какво може да се прави Специални оферти, промоции и пакети
 
(c) 2004 Хаджи Велинов Хан.Всички права запазени. Хаджи Велинов Хан е запазена марка на "Балканци" ООД,